Leśny Klub Kolacyjny
W Zamęcie - małej miejscowości w województwie lubuskim - działa Leśny Klub Kolacyjny.
Kuba Chwistek i Magdalena Zawadzka zapraszają ludzi do pięknego lasu, aby tam przy stole, mogli spróbować lokalnych potraw. Obok leniwie płynie rzeka Pliszka.
Kuba, który pracował w wegetariańskich knajpach w Warszawie, postanowił wrócić razem ze swoją rodziną do miejsca, gdzie się wychował. Zaczęli rozkręcać z Magdą coś nowego i blisko natury.
Cały koncept Leśnego Klubu Kolacyjnego opiera się na zasobach lokalnych - talentach i produktach wielu osób. Lokalne były chleby, oleje, wina, warzywa, lemoniady, talerze, lampy i grafika menu. Jak najwięcej rzeczy z najbliższej okolicy. Wspieranie się było bardzo odczuwalne. Lasy Państwowe także udzieliły zgody, żeby w taki nietypowy sposób przyciągnąć ludzi do lasu.
Magda w wywiadzie dla Gazety Wyborczej mówi:
"– Las jest wolną przestrzenią. On od ciebie niczego nie wymaga. Po prostu wchodzisz i jest zielono, nic więcej. W lesie możesz być tym, kim chcesz. Być sobą. Zatrzymać się i pomyśleć tylko o sobie. Ludzie z miasta dążą do lasu, jeziora, natury. To, co dla Lubuszanina jest codziennością, jak np. winnica, dla przyjezdnych jest wyjątkowo oryginalną atrakcją. Kontakt z naturą to jest to, za czym tęskni każdy „mieszczuch”. My, po 10 latach w zgiełku i biegu, potrzebowaliśmy tego bardzo – mówi Magda Zawadzka.
Co im przyszło do głowy w łagowskich lasach? Postanowili zachęcić ludzi do wspólnego spędzania czasu na świeżym powietrzu i w pięknych okolicznościach przyrody. Do poszukiwania nowych smaków, poznawania kuchni z całego świata".
W kolacji wzięło udział około 20 osób. Najwięcej było z województwa lubuskiego, kilka przyjechało z Poznania i innych miejscowości z całej Polski. Cieszyliśmy się z wegańskiego menu :) a lokalne wino z Mozowa totalnie zaskoczyło smakiem.
Kilka godzin spędzonych na kolacji minęło bardzo szybko, a jednocześnie w duchu slow, kiedy mogliśmy się skupić na smakowaniu, odpoczywaniu i rozmowach.
Jeśli będziecie w okolicy, a może specjalnie w tym celu - warto. Odwiedźcie Leśny Klub Kolacyjny.
Kuba Chwistek i Magdalena Zawadzka zapraszają ludzi do pięknego lasu, aby tam przy stole, mogli spróbować lokalnych potraw. Obok leniwie płynie rzeka Pliszka.
Kuba, który pracował w wegetariańskich knajpach w Warszawie, postanowił wrócić razem ze swoją rodziną do miejsca, gdzie się wychował. Zaczęli rozkręcać z Magdą coś nowego i blisko natury.
Cały koncept Leśnego Klubu Kolacyjnego opiera się na zasobach lokalnych - talentach i produktach wielu osób. Lokalne były chleby, oleje, wina, warzywa, lemoniady, talerze, lampy i grafika menu. Jak najwięcej rzeczy z najbliższej okolicy. Wspieranie się było bardzo odczuwalne. Lasy Państwowe także udzieliły zgody, żeby w taki nietypowy sposób przyciągnąć ludzi do lasu.
Magda w wywiadzie dla Gazety Wyborczej mówi:
"– Las jest wolną przestrzenią. On od ciebie niczego nie wymaga. Po prostu wchodzisz i jest zielono, nic więcej. W lesie możesz być tym, kim chcesz. Być sobą. Zatrzymać się i pomyśleć tylko o sobie. Ludzie z miasta dążą do lasu, jeziora, natury. To, co dla Lubuszanina jest codziennością, jak np. winnica, dla przyjezdnych jest wyjątkowo oryginalną atrakcją. Kontakt z naturą to jest to, za czym tęskni każdy „mieszczuch”. My, po 10 latach w zgiełku i biegu, potrzebowaliśmy tego bardzo – mówi Magda Zawadzka.
Co im przyszło do głowy w łagowskich lasach? Postanowili zachęcić ludzi do wspólnego spędzania czasu na świeżym powietrzu i w pięknych okolicznościach przyrody. Do poszukiwania nowych smaków, poznawania kuchni z całego świata".
W kolacji wzięło udział około 20 osób. Najwięcej było z województwa lubuskiego, kilka przyjechało z Poznania i innych miejscowości z całej Polski. Cieszyliśmy się z wegańskiego menu :) a lokalne wino z Mozowa totalnie zaskoczyło smakiem.
Kilka godzin spędzonych na kolacji minęło bardzo szybko, a jednocześnie w duchu slow, kiedy mogliśmy się skupić na smakowaniu, odpoczywaniu i rozmowach.
Jeśli będziecie w okolicy, a może specjalnie w tym celu - warto. Odwiedźcie Leśny Klub Kolacyjny.
Komentarze
Prześlij komentarz